Fitoterapeutice

    1. Sucul rezultat din stoarcerea fructelor de porumbar este indicat in vindecarea afectiunilor gingivale (in special sangerari si gingii ranite). 
    2. Infuzia din flori
  O linguriţă de flori se pun în 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute şi apoi se strecoară. 
  Se consumă câte două-trei căni de ceai de zi. Infuzia din flori este indicată în afecţiuni renale, cardiace, hepato-biliare, constipaţie şi în probleme digestive. 
   3. Infuzia din frunze
  Se prepară din două linguri cu frunze uscate care se infuzează în 500 ml de apă fiartă timp de zece minute. După ce se mai răceşte se strecoară. 
  Prima ceaşcă se bea dimineaţa, iar restul, după masa de prânz. 
  Infuzia are proprietăţi laxative şi combate constipaţia ; tratamentul trebuie urmat 21 de zile. 
  4. Infuzia din rădăcini.  
  Trei linguri de rădăcină de porumbe se mărunţesc, se fierb în 250 ml de apă, timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi în afecţiuni ale inimii, în enterite sau diaree. 
  5. Decoctul de porumbe
  Decoctul se prepară din două linguriţe de fructe şi 500 ml de apă. Ingredientele se fierb 15 de minute, la foc mic. Decoctul tratează tusea, boala gutoasă şi stimulează digestia. Se consumă câte trei căni de ceai pe zi. 
  6. Gemoderivat -Extractul din muguri de porumbar este un bun tonic al organismului, avand efecte pozitive in astenie psiho-fizica, anorexie, tulburari ale cresterii si stari de debilitate in urma stresului. 
  Mugurul de porumbar are proprietati astringente, antioxidante, diaforetice (inducerea transpiratiei), depurative (eliminarea impuritatilor), febrifuge (reduce febra), laxative si proprietati diuretice. 
  Extractul de muguri de porumbar poate fi utilizat pentru: 
• Eliminarea retentiei de lichide, tratarea pietrelor la rinichi si alte probleme renale, datorita proprietatilor lui diuretice; 
• Purificarea sangelui; 
• Tratarea si prevenirea crampelor stomacale; 
• Imbunatatirea digestiei, ameliorarea constipatiei si a diareei; • Stimularea poftei de mancare; 
• Intinerirea pielii; 
• Ameliorarea tulburarilor de menopauza, insomnie, indispozitie, frisoane; • Inlaturarea oboselii si a epuizarii fizice; 
• Benefic pentru tuse si raceala. 
  7. Tinctura de porumbe  
  Dupa ce a dat bruma se culeg fructele, se pun intr-o sticla, se toarna alcool rafinat de 40 grade si se lasa timp de doua saptamani la loc calduros. Se foloseste cate o lingurita din aceasta tinctura favorizand digestia. 
  Tinctura mai este folosita pentru eliminarea colesterolului, actionand in acelasi timp si imbunatatind starea excesiva de oboseala ; se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi. 
  8. Siropul de porumbe 
  Siropul se prepară astfel: la început se prepară un decoct din zece linguri de fructe şi un litru de apă, care se fierbe 15 minute, apoi se strecoară. 
  În decoctul obţinut se adaugă un kilogram de zahăr şi se lasă să fiarbă până când acesta capătă consistenţa smântânii. Cât este cald, siropul se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se sigilează. 
  Siropul este indicat în afecţiuni pulmonare şi se administrează câte trei linguri pe zi, un interval de o lună. 
  Vin de porumbe  
 Pentru tratarea diareei, calmarea nervilor, ca tonic stomahic, se prepara din 300 g fructe zdrobite. 
 Peste fructe se toarna 1 l de must. Se lasa la fermentat, apoi se trage in sticle si se astupa cu dop. Se bea zilnic cate un paharel. 
  Llichior de porumbe 
 Lichiorul de porumbe se prepara foarte simplu. 
 Se pregateste mai intai sticla sau vasul in care se lasa la macerat. 
 Fructele (care trebuie sa umple jumatate din vas) se spala, apoi se lasa o noapte in congelator, dupa care se pun in sticla si peste ele se adauga o tuica de calitate, vodka sau gin. 
 Se lasa sa stea impreuna 6 saptamani, dupa care se adauga miere de albine pentru a indulci lichiorul, dupa gust.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu