Retete culinare

 Marmelada de porumbe  
 
  Chiar dacă fructele proaspete ale porumbarului sunt foarte astringente şi destul de greu de mâncat, siropul este dulce şi are o savoare aparte.
 Mod de preparare 
 Porumbele atise de bruma din luna octombrie, deci porumbele coapte bine, se curata, si, adaugand putina apa se fierb, sub capac, pana se inmoaie. Apoi se da prin si sita si se fierbe la foc mic, amestecand continu pana se indeasa. 
 Daca miezul carnos nu-l putem pasa in totalitate, atunci masa ramasa se dilueaza cu putina apa, si, dup ce a fost fiarta din nou, se da iarasi prin sita. Gurmanzii adauga si cativa samburi de migdale curatate. 
 Intrucat porumbele sunt deosebit de acre, indulcirea o facem dupa gust, cu miere. 
 Nu se adauga pea multa miere, pentru ca atunci isi pierde gustul deosebit, amarui, pentru care sunt apreciate aceste bobite rare. 
 
 Dulceata de porumbele
 Ingrediente 
  • 3 kg porumbele 
  • 2 lamai 
  • 5 plicuri zahar vanilat
  • 1 pachet Gelfix 3:1 
  • 1 baton scortisoara 
  • 900 g zahar 
  • 900 ml apa 
 Preparare  
 Indepartam coditele de la porumbele pe cat putem, le spalam in mai multe ape. Le punem la scurs intr-o strecuratoare mai mare. 
 Intr-o cratita punem porumbelele spalate si scurse si le zdrobim putin cu mana sau cu zdrobitorul de cartofi. 
 Le punem la fiert impreuna cu 900 ml apa pentru 30 minute dupa ce a dat primul clocot. 
 Avem grija sa amestecam des sa nu se prinda de cratita. 
 Trebuie sa amestecam destul de des caci pufaie ca un mic vulcan. 
 Dupa 30 minute de fiert tragem deoparte cratita si pasam porumbelele fierte printro sita cu gauri mai maricele. 
 Nu aruncati restul ce ramane dupa pasat caci aceasta parte o puteti folosi sa preparati si un delicios Sirop de porumbele. 
 Compozitia rezultata dupa pasare o punem inapoi la fiert impreuna cu coaja de lamaie razuita, vanilia, batonul de scortisoara, zeama de lamaie pentru circa 15 minute. 
 Dupa ce a fiert cu aceste condimente adaugam zaharul cu care il mai fierbem 10 minute dupa care adaugam Gelfix-ul amestecat cu 5 linguri de zahar si mai lasam sa fiarba 5 minute. 
 Punem dulceata in borcanele, lasam sa se prinda deasupra o pojghita, capsam borcanelele si apoi le punem in camara. 
 In anotimpul rece, porumbele se fierb, iar zeama se consuma cu mamaliga. 
 
   Lichior de porumbe 
 Porumbele coapte sunt folosite pentru a prepara renumitul lichior de porumbe.
 Acesta se consuma cel mai adesea dupa cina, sau poate fi servit in amestec cu inghetata de vanilie. 
 Lichiorul de porumbe se prepara foarte simplu. 
 Se pregateste mai intai sticla sau vasul in care se lasa la macerat. 
 Fructele (care trebuie sa umple jumatate din vas) se spala, apoi se lasa o noapte in congelator, dupa care se pun in sticla si peste ele se adauga o tuica de calitate sau gin. 
 Se lasa sa stea impreuna 3 luni de zile, dupa care se adauga zahar sau miere de albine pentru a indulci lichiorul de porumbe, dupa gust. 
 
  Sirop de porumbe  
 Pentru siropul de porumbe, se spala 500 g fructe si se fierb 10 minute cu 250 g zahar (se poate pune si mai putin zahar) si 3-4 cuisoare. 
 Se da la o parte de pe foc, se acopera si se lasa la macerat 24 de ore. Se strecoara. 
 Siropul obtinut se fierbe pana se ingroasa. 
 Se toarna siropul de porumbe in sticle de marime corespunzatoare si se pastreaza in camara. 
 

  Vin de porumbe 

 Ingrediente 

  • 3 kg porumbe 
  • 3+1/2 litri apă 
  • 1 kg zahăr
  • coajă de scorțișoară 
  • cuișoare 
Preparare 
 1. Se curăţă fructele şi se pun la fiert în apă într-o oală smălţuită. Se lasă până la primul clocot, când plezneşte coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc şi se lasă 48 de ore la rece.
 2. Se strecoară sucul prin strecurătoarea cu găuri mari, presând puţin fructele ca să se scurgă mai bine. Din pulpa fructelor rămase se poate face marmeladă. 
 3. Lichidul rezultat se cântăreşte. La 4 l de lichid se pune 1 kg de zahăr. Acesta se pune la fiert timp de 10 minute, cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi se amestecă cu restul. 
 4. Sucul îndulcit se pune în damigene (sau într-un butoiaş), lăsând un spaţiu liber, de 10 cm, până la gura acestora. Se astupă bine cu dop special de fermentaţie. Damigeana se lasă nemişcată timp de 5-6 săptămâni, la o temperatură nu mai mare de 18-20 °C. 
 5. Vinul se trage în damigene sau în sticle cu furtunul, care nu trebuie să ajungă la drojdie. 
 
 Gem de porumbele 
 Ingrediente 
  • 3,5 kg porumbele 
  • 1,200 ml apa rece 
  • zahar se adauga 400-500 gr la 1l de pasta rezultata dupa fierbere 
 Preparare
 Dupa curatarea foarte minutioasa se spala bine apoi pun intr-o oala si se adauga apa. 
 Se fierb amestacand in oala cu o lingura de lemn pana ce se desprinde pulpa de sambure. 
 Continutul va avea textura unui sos. 
 Dupa ce se desprinde pulpa de sambure, se trec calde printr-o sita, apasand cu dosul unui polonic. 
 Samburii si ce mai ramane in sita, nu se arunca se pun separat intr-un vas, apoi cand este data toata compozitia prin sita punem samburii si cojile in vas, si se lasa sa stea 3 ore. 
 Pasta rezultata ce a curs prin sita, o masuram apoi adaugam zaharul , punem pe foc si lasam sa fiarba pana ce se ingroasa bine. 
  Cand este gata pasta opriti focul puneti niste aspirine netamponate facute pulbere si amestecati compozitia cu lingura. 
 Se pune gemul fierbinte in borcane fierbinti, se inchid borcanele cu capace si se pun in plapuma pana la racirea completa. 
 Samburii si cojile rezultate din presarea ptr obtinerea pastei ptr gem, le punem la fiert cu 1,300l apa si lasam sa fiarba 20 min. 
 Strecuram fierbinte printr-o sita in care am pus si o panza deasa sa obtinem un lichid curat si limpede. 
 Masuram cat lichid avem si adaugam cantitate egala de zahar tos, punem la fiert pana ce se leaga. 
 Trebuie facuta proba pe o farfurioara si lasat sa se raceasca pe farfurioara sa vedeti consistenta reala. 
 Se pune fierbinte in borcane fierbinti si se lasa in plapuma pana ce se racesc complet. 
 Siropul daca este mai gros, se poate folosi ca topping la diferite deserturi, pus deasupra painii cu unt, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu